Gratis verzending vanaf €35,00
Toggle Nav

Balinese Kip - Ayam Bakar Bumbu Bali

Kip wordt in Bali zowel alledaags, als voor feestelijke of ceremoniële gelegenheden bereid en gegeten. Balinees eten kan pittig zijn en vereist verschillende verse en droge kruiden tijdens het bereidingsproces. De milde tot licht pittige marinade voor dit kipgerecht is de moeite waard om te proberen en makkelijk te maken!

Aziatisch Hoofdgerecht 2 - 4 personen 01:00

Ingrediënten

4 kippenbouten of 1 – 1,5 kilo kip
4 teentjes knoflook, grof gehakt
2 kleine sjalotten of 1 grote sjalot, grof gehakt
2 citroengras, alleen de onderste deel, in plakjes gesneden
1 verse rode peper (lombok): ¾ deel grof gehakt, ¼ deel in dunne plakjes of reepjes voor garnering
1 stuk verse gember (2 cm), geschild en grof gehakt
1 verse limoen, in dikke schijven gesneden

Bereiding

Maak de kip schoon en neem een stukje keukenpapier om de kip droog te deppen. Gebruik een scherp mes om de kippenpoten door het gewricht te snijden om de drumsticks en dijen te scheiden.

Doe knoflook, sjalot, citroengras, chilipeper, gember, kokosmelk, vissaus, korianderpoeder en kurkumapoeder in een keukenmachine. Mix deze tot een gladde substantie. Giet de marinademix over in een grote ovenvaste schaal. Voeg de stukjes kip toe, marineer de kip en zorg dat de kip bedekt is met de marinade. Dek het af en zet 6 uur of een nacht in de koelkast om te marineren.

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bak de gemarineerde kip in circa 45 minuten gaar in de oven.

Snij de limoen in dikke schijven en grill deze met de gesneden kant naar beneden in een grillpan of koekenpan. Bak ze 1-2 minuten totdat ze licht gegrilld zijn.

Serveer kip met gegrilde limoenen en garneer het met de extra chilipeper.

TIPS & VARIATIES -Vervang desgewenst de kippenbouten met 1,5 kilo kippenvleugels, 1,5 kipdrumsticks, 1 kilo kippendijen of kipfilet. -Maak dit gerecht pittiger of milder door meer of minder verse chilipeper te gebruiken. -Voor een variatie zonder vlees: gebruik in blokjes gesneden tofu, bak deze rondom aan met een beetje olie in de koekenpan. Bereid dit gerecht verder in een wok of pan. -Serveer de kip met gekookte jasmijnrijst en in halve maandjes gesneden komkommer -Ook lekker voor de liefhebbers: serveer de kip met verse korianderblaadjes.


Vergelijkbare recepten