Chinese gestoomde vis
Dit traditionele Chinese gerecht is onmisbaar bij de Chinese nieuwjaarsviering. Het Chinese woord voor vis is ‘yu’, wat klinkt als het Chinese woord voor ‘wens’ en ‘overvloed’. Vandaar dat vis tijdens jaarwisseling altijd wordt geserveerd. Het is heel eenvoudig en ook nog eens gezond, omdat het wordt gestoomd. Je kan in plaats van een hele vis ook visfilet gebruiken, maar de Chinezen kiezen meestal voor een vis met kop en staart, voor "goed begin en goed einde".
Ingrediënten
Bereiding
Neem een grote pan en verhit hierin 5 cm water. De pan moet breed genoeg zijn om de vis erin te stomen.
Breng de vis op smaak: wrijf de vis in met zout, witte peper en suiker. Garneer de vis met dunne reepjes gember.
Stoom de vis zodra het water kookt. Je kan hiervoor een wokpan of een brede soeppan gebruiken. Methode 1: leg het bord met de vis in een stoommand en bedek deze met de bijbehorende deksel. Methode 2: zet een vuurvaste kom op z’n kop in het water (het water moet onder het kommetje komen) en leg hierop het bord met de vis. Sluit de pan af met de deksel van de pan. Stoom de vis voor 10-15 minuten.
Zet het vuur lager en controleer of de vis gaar is door de vis in te prikken met een vork. Laat het niet te lang doorkoken. Haal het bord uit de pan of stoommand.
Verhit olie in een steelpannetje. Breng de vis op smaak met lichte sojasaus en suiker (en eventueel Shaoxing rijstwijn). Verhit de olie totdat het walmt en schenk de hete olie over de vis. Serveer direct.
Serveer de vis in een grote kom, schaal of aparte kommetjes. Garneer het met bosui en serveer direct.
Varieer het met koriander, bladselderij, Sichuan peperkorrels, verse/droge pepers en/of in reepjes gesneden Chinese champignons.