Ching Po Leung
Deze soep speelt een cruciale rol in de dagelijkse maaltijd in de Chinese cultuur als een bron van voedsel en voor het behoud van een goede gezondheid. Het geeft het lichaam de juiste energie en is goed voor iedereen in elke conditie. Het is niet bedoeld om een specifieke ziekte te behandelen, maar wordt verondersteld het lichaam te ontgiften en de nieren en longen te voeden. De hartige variant eet je warm en de zoete variant kan je warm of koud eten.
Ingrediënten
Bereiding
Stap 1 Kook alle ingrediënten in 1 liter kokend water om de kruiden schoon te maken. Zeef en gooi het water weg.
Stap 2 Kook opnieuw water op en voeg de schoon gekookte ingrediënten toe.
Stap3 Zet de pan op middelhoog tot middelhoog vuur en laat het ongeveer 1 uur zachtjes koken met een deksel erop.
Om een hartige soep te maken, kun je licht gezouten varkensvlees of varkensbotten meekoken. Kook deze ook eerst apart schoon zoals met de ingrediënten als bij stap 1. Haal tijdens het koken indien nodig het vet van het oppervlak van de soep.
Stap 5 Om een zoete dessert soep te maken: voeg naar eigen smaak een stuk rocksugar (Chinese kandijsuiker van rietsuiker) toe. Serveer het warm of afgekoeld als een ijskoud dessert.
TIPS & VARIATIES Je kan gedroogde longan (drakenogen) toevoegen voor extra smaak en zoetheid. Indien gewenst kan het varkensvlees worden weggelaten en vervangen door kip.
Je kunt in plaats van Ching bo leung ook de losse ingrediënten gebruiken: 15 g Polygonatum odoratum 玉竹 10 g Glehnia root 沙参 50 g Chinese yam淮山 50 g Parel gort / Pearl barley薏米 25 g Lotus zaadjes 蓮子 25 g Foxnuts 茨實 10 g gedroogde longan (drakenogen) 元肉或龍眼肉 10 g gedroogde goji bessen 2 gedroogde honing dadels 蜜枣