Gratis verzending vanaf €35,00

Groene thee en zwarte sesam schuimtaartje

Dit bijzonder recept van Julie NG zij is medeoprichter van Stichting Meer Dan Babi Pangang. Het eerste project wat vanuit de Stichting wordt geproduceerd is haar eerste documentaire Meer Dan Babi Pangang.

Aziatisch Hoofdgerecht 2 - 4 personen 01:30

Ingrediënten

Benodigdheden: ronde vorm van circa 9 cm
Vijzel
MERENGQUE:
70 gram eiwit (2 eieren)
snufje zout
SLAGROOM:
250 ml verse slagroom
THEE EN SESAMPASTA:
2 tl kristalsuiker
1 tl Oolong thee, fijn gemalen
AANZETSEL
50 gram zwarte sesam
30 gram kristalsuiker
1 tl eiwit

Bereiding

Voor de documentaire heeft Julie zich verdiept in de Chinese cultuur, met name in de Chinese keuken. Deze opgedane kennis heeft zij, naast haar Aziatische roots en haar voorliefde voor het vertellen van verhalen, ingezet bij het schrijven van het kook- en verhalenboek Maancake & Jasmijn – 100 geheime recepten van Chinese moeders en het recent uitgebrachte boek Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging.

Als leek op het gebied van thee was het een uitdaging om een gerecht te bedenken waar thee in zit. Vervolgens begon de jacht om überhaupt grip te krijgen op hoeveel verschillende soorten thee er bestaan om dat vervolgens te ‘categoriseren’ in groene thee, zwarte thee, oolong thee, witte thee en gele thee. Om het mijzelf zo makkelijk mogelijk te maken bedacht ik de strategie, wat vind ik lekker? Past thee daarbij? Wanneer het antwoord ‘ja’ was bij beide ging ik aan de slag. Als kind was ik dol op de mokka schuimtaartjes bij de bakker. Wat kan er nou misgaan met merengue, suiker en hazelnoot? Krokant en zacht, zoet en romig. Een heerlijke traktatie. Wat als ik nu dit taartje als uitgangspunt neem en verschillende ingrediënten nu verwissel met mijn eigen hersenspinsels? En zo is het groene thee en zwarte sesam schuimtaartje ontstaan. Is het authentiek Chinees of Aziatisch? Absoluut niet, maar het is een beetje van mezelf en een beetje van de Hollandse patisserie waar ik mee opgegroeid ben. Op die manier is het in mijn ogen authentiek genoeg.

Doe 2 gram oolongthee in een kopje en vul het met lauw water. Laat de thee een uur trekken.

Verwarm de oven voor op 140C.

Doe de droge theebladen in een vijzel en maal het fijn. Om te voorkomen dat onzuiverheden zoals kleine takjes in je gebakje komen, haal het poeder een aantal keer door een kleine zeef. Zet 1 tl theepoeder apart voor de thee en sesampasta.

MERENGUE: Breek de eieren en splits het eigeel van het eiwit (het eigeel heb je voor dit recept niet nodig). Zet 1 tl eiwit apart, dit heb je straks nodig voor het aanzetsel. Voeg een snufje zout toe aan het eiwit. Gebruik een mixer om het eiwit op te kloppen. Wanneer het stevig begint te worden voeg beetje bij beetje de suiker toe. Het is klaar wanneer er ringen in het eiwit ziet vormen wanneer je de mixer op 1 plek laat staan.

Gebruik een spatel om de theepoeder voorzichtig door het opgeklopte eiwit te vouwen totdat alles goed is gemengd. Doe het opgeklopte eiwit in een spuitzak en spuit 4 ronde bodems van ongeveer 9 cm in diameter op een met bakpapier bedekte bakplaat.

Bak de merengue bodems 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de bodems afkoelen wanneer het klaar is.

AANZETSEL: Meng de sesam en suiker met het eiwit. Verspreid het mengsel op een met bakpapier bedekte bakplaat. Doe de bakplaat in de oven voor 15 min op 140C.

THEE EN SESAMPASTA: Doe de zwarte sesam in een foodprocessor en maal het fijn. Doe het in een pannetje en voeg de suiker de thee en theepoeder toe en warm het op laag vuur op totdat de suiker is gesmolten en zet apart.

SLAGROOM: Doe de suiker in een koude kom en voeg de slagroom toe. Klop de slagroom op tot het stijf is. Voeg de sesampasta toe en meng het met een spatel door de opgeklopte slagroom totdat alles goed is gemengd. Doe de slagroom in een spuitzak.

Laat een schuimbodem op een stuk bakpapier liggen. Spuit de slagroom riant over een schuimbodem. Zet een tweede schuimbodem op de slagroom en druk lichtjes aan. Maskeer het gehele taartje met slagroom. Leg het taartje, wat op een stuk bakpapier ligt, op een platte hand, houdt deze een beetje schuin. Pak met de andere hand een handvol aanzetsel en druk dit voorzichtig tegen de randen van het taartje. Strooi tenslotte het aanzetsel op het taartje zodat het gehele taartje bedekt is. Doe hetzelfde met de andere 2 schuimbodems.


Vergelijkbare recepten