Nasi goreng
In Indonesië is nasi goreng een gerecht dat gemaakt van restanten en kliekjes. Je kan er vele variaties van maken. In Nederland wordt dit gerecht vaak nasi genoemd, maar eigenlijk is dit gewoon witte rijst. Dit is dan ook wat je krijgt wanneer je in Indonesië ‘nasi’ zou bestellen. Het beste resultaat krijg je uit gekookte rijst die een paar uur of een nacht is achtergelaten. Het is daarom ook een manier om overgebleven rijst in een smakelijk gerecht te veranderen.
Ingrediënten
Bereiding
Stap 1 Ontdooi de garnalen, maak deze schoon (dep deze eventueel droog met keukenpapier) en snijd deze in kleinere stukken. Leg de garnalen apart.
Stap 2 Snij de andere ingrediënten (groenten en vlees) voor.
Stap 3 Gebruik een vijzel of een keukenmachine om de knoflook, sjalotten/ ui, gember, pepertjes, ketoembar en djinten fijn te malen.
Stap 4 Bak in een verhitte wok het spek zonder olie. Schep de spek zonder het vet uit de wok en hou apart. Bak vervolgens de kip in het overgebleven vet. Schep deze ook uit de wok en leg deze bij de spek. Voeg als laatst de garnalen in de wok (met eventueel een beetje extra olie) en roerbak totdat ze roze zijn. Schep ze uit de wok en leg ze apart.
Stap 5 Bak een geklutst ei met een beetje zout in de wok als een roerei, haal het uit de wok en hou deze apart.
Stap 6 Verhit olie in de wok en voeg het mengsel van de vijzel/keukenmachine toe en fruit alles rustig aan.
Stap 7 Voeg de prei, wortel en ui toe en bak rustig door onder goed roeren. Voeg het vlees en het ei toe, laat even mee bakken en schep er dan de droge rijst door heen. Roer het geheel goed door elkaar. Let op dat de ingrediënten niet te gaar of te zacht worden.
Stap 8 Voeg een beetje sambal toe en breng het geheel al omscheppend op smaak met de ketjap. Voeg als laatste de fijngehakte selderij toe en schep alles weer goed door. Serveer direct.
TIPS & VARIATIES Was de rijst altijd goed in een kom door minimaal de rijst drie keer met water te wassen en het water steeds te verschonen, totdat het water helder wordt. Hierdoor spoel je het overtollige zetmeel weg, waardoor de rijstkorrel droog wordt. Hierdoor krijg je een mooie goed gebakken rijst. Vervang het vlees en garnalen door tempeh, tofu of andere groenten.