Peking eend
Dit beroemde gerecht werd in de tweede helft van de 19e eeuw geïntroduceerd in het Westen. In gerenommeerde restaurants in Peking worden de eenden geroosterd in een speciaal gebouwde oven. Thuis kun je deze Peking eend op een eenvoudige manier maken.
Ingrediënten
Bereiding
Stap 1 Leg de eend in een vergiet en schenk met kokende water (van een waterkoker) een paar keer over de eend om de huid rondom te laten inkrimpen en glanzen. Laat de eend goed uitlekken en dep het eventueel schoon met keukenpapier. Leg de eend in een grote schaal.
Stap 2 Smelt de honing in een kopje of kom met 1 kop heet water en zorg dat deze warm blijft.
Stap 3 Giet het honingmengsel over de huid van de eend, vergeet daarbij de vleugels, nek en staart niet. Vang de vloeistof op en herhaal het proces nog een keer. Strijk de honing met een bakkwast ook op de minder goed bereikbare plekken.
Stap 4 Hang de eend op aan een vlees- of kledinghaak. Hang op een tochtige plek voor minimaal 12 tot 24 uur, totdat de huid droog is. Leg een bakje onder de eend, zodat deze het vocht en vet uit de eend opvangt. Prik niet in de huid. Door het drogen krijg je bij het bakken een mooi krokante velletje.
Stap 5 Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de gedroogde eend op een ovenrooster met de borstkant naar boven. Zet onder in de oven een ovenschaal met water zodat het vet erin kan druipen. Rooster de eend gedurende 20 minuten op 180 °C totdat de huid goudbruin is geworden. Draai de eend om (doe dit bijvoorbeeld door 2 houten spatels door de eend te steken) en bak de andere kant met de borstkant naar beneden nog 20 minuten. Draai nog een keer om, met de borstzijde naar boven en rooster nog eens 20 minuten. Als de huid te donkerder wordt, verlaag je de temperatuur tot 160 °C; als de eend niet bruin is, kun je de temperatuur verhogen tot 190 °C voor een deel van de braadtijd. Haal de eend uit de oven en zet het op een rooster om een paar minuten af te koelen voordat je de eend aansnijdt.
Stap 6 Snijd de lente-uitjes in stukken van 8 cm en daarna in julienne reepjes. Leg deze samen met de gesneden komkommer op een bordje. Stoom de pannenkoekjes gedurende 10 minuten. Serveer de pannenkoekjes zo warm mogelijk.
Stap 7 Snijd het vlees van de eend. Serveer de eend met gestoomde warme pannenkoekjes samen met de groenten en hoisinsaus. Leg hiervoor het pannenkoekje op een bord, smeer wat saus op het pannenkoekje en leg hier 1 of 2 stukjes eend op. Leg daar bovenop een paar stukjes komkommer en lente-uitjes, rol de pannenkoek op. Eet smakelijk!
TIPS & VARIATIES Gebruik een föhn om het droogproces van de eend te versnellen. Prik niet in de huid tijdens het bereiden en het braden, de olie die uitsijpelt kan zowel de kleur als de knapperigheid van de huid bederven. Peking eend burgers: Gebruik gestoomde Gua Bao’s in plaats van de pannenkoekjes. Snelle eend: Ontdooi de gemarineerde en ontbeende eend uit de verpakking. Leg de eend met de huid naar boven in een ovenschaal. Bak de eend volgens instructies van de verpakking. Of bak de eend eerst 30 minuten op 180 ° C. Verhoog de temperatuur naar 200 ° C en bak de eend nog in 10 minuten extra krokant. Kantonese geroosterde eend: Volg stappen 1 tot 4 hierboven (droogtijd mag worden verkort tot 6 - 10 uur). Smeer een marinade van 4 theelepels zout, 4 theelepels suiker, 1 theelepel vijfkruidenpoeder en 2 theelepels Mei Kuei Lu (of Shaoxin wijn of jenever) over en in de holte van de eend. Rooster de eend zoals als bij stap 5 en serveer de eend met bijvoorbeeld pruimensaus of dikke sojasaus. Zelf pannenkoekjes maken: Kneed 1 deel bloem met 1/3 deel lauw water en een snufje zout tot een soepel deeg. Leg het in een kom, dek het af met huishoudfolie en laat het deeg voor ongeveer 1 uur op kamertemperatuur rusten. Rol het deeg tot een worst en snijd er plakjes van van 1,5 centimeter. Rol hier bolletjes van. Schenk wat plantaardig olie op een bord. Dompel de bolletjes voor de helft in de sesamolie en druk elk bolletje met de geoliede kant op een andere bolletje. Rol de bolletjes op een met bloem bestoven aanrecht vanuit het midden uit met de deegroller, tot een dunnen pannenkoek van ongeveer 15 cm. Bak de pannenkoekjes in een koekenpan met antiaanbaklaag zonder ze te laten kleuren. Na 30 tot 45 seconden ontstaan er luchtbellen tussen de twee pannenkoeken. Draai de pannenkoek dan om; het moet wit blijven met slechts een beetje licht bruine plekken. Als ze te bruin worden ze zijn te gaar gebakken. Haal de pannenkoek uit de pan en trek de pannenkoekjes voorzichtig van elkaar af en leg ze op elkaar op een bordje. Herhaal dit met de andere deegbolletjes. Stoom de pannenkoekjes in circa 3 minuten gaar. Dunne pannenkoeken: Vermeng een kopje bloem, 2 eetlepels maïzena, 100 ml water, 2 eieren en 1 eetlepel plantaardig olie tot een mooi beslag. Verwarm een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur verhit hierin wat plantaardig olie. Giet een eetlepel beslag in de braadpan. Verspreid het beslag tot een dunne pannenkoek met een diameter van ongeveer 15 cm. Bak de pannenkoek totdat de bovenzijde droog wordt, draai om en bak de andere kant nog een minuut. Schep de pannenkoek op een bord. Herhaal dit met het resterende beslag.