Gratis verzending vanaf €35,00
Toggle Nav

Hawaiiaanse Poké Bowl

Poké (je spreekt het uit als poh keh) is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes en groente centraal staan. In een Poké bowl zit voornamelijk verse gezonde ingrediënten, vis of een ander product met veel proteïne (eiwitten). Poké is een Hawaiiaans gerecht, maar het is door de jaren heen veranderd, doordat immigranten hun eigen ingrediënten aan de poké toevoegen.

Aziatisch Hoofdgerecht 2 - 3 personen 00:30

Ingrediënten

SUSHI RIJST KOKEN:
GEMARINEERDE TOFU:
1 stuk (90 gram) harde tofu
1 el plantaardige olie
ANDERE INGREDIËNTEN:
1/2 komkommer
8 radijsjes
1 kleine wortel, in plakjes gerapt
1 eetrijpe avocado
1 stukje rode kool, in dunne reepjes gesneden
50 gram edamame boontjes
POKÉ BOWL DRESSING:
1 el limoensap
1 el honing of ahornsiroop

Bereiding

De Japanners voegden bijv. shoyu (sojasaus) toe aan hun recepten. Poké betekent in het Hawaiiaans “in stukken snijden of kruislings in stukken snijden”. In wezen is poke de Hawaiiaanse versie van het Japanse gerecht, dat bekend staat als sashimi, maar in plaats van de vis in dunne plakjes te snijden, snijden ze het in kleine blokjes. Met dit recept maak je een geweldige vegan poké bowl met veganistische ingrediënten! Je kan het gemakkelijk aanpassen aan je eigen voorkeuren. Gebruik verschillende groenten en plantaardige eiwitten om een heerlijke, gezonde en voedzame maaltijd te bereiden.

Spoel de rijst met koud water schoon en kook de rijst met 300 ml water op gebruikelijke wijze in een pan of in de rijstkoker. Roer de rijstazijn, suiker en zout door de rijst als deze nog warm is. Laat de rijst ongeveer een half tot een uur afkoelen op een grote platte schaal.

Dep de tofu goed droog en snijd het in blokjes. Bak de tofu in een pan met plantaardige olie op middelhoog vuur rondom goudbruin. Meng ondertussen in een kom de sojasaus, sambal en suiker goed samen. Zet het vuur lager en breng de tofu op smaak met de marinade. Laat de tofu in de pan afkoelen.

Snijd de komkommer in kwart schijven. Snijd de radijsjes in plakjes. Rasp de wortel met een dunschiller in lange linten en snijd de kool in dunne reepjes. Schil en snijd de avocado in blokjes. Leg alle gesneden producten per soort op een bord.

Meng voor de dressing de lichte sojasaus, rijstazijn, limoensap en honing samen in een kom.

Neem 2 kommen en verdeel de rijst hierin. Verdeel de gesneden ingrediënten en edamame boontjes mooi in componenten eromheen. Besprenkel het geheel met de dressing. Garneer de poké bowl met zwart sesamzaad en serveer met eetstokjes.

VARIATIES: Gebruik i.p.v. tofu, rauwe zalm, tonijn, gegrilde kip, garnalen of seafood. Gebruik ook andere verse kruiden, groenten, fruit, bonen of peulvruchten.

Vervang de sushirijst met zilvervlies of bruine rijst, quinoa, amaranth, parelgort, spelt, couscous, bulgur of boekweit of farro.

Maak de poké bowl met je favoriete ingrediënten, denk aan rode bieten, rauwe ui, champignons, courgette, mais, mango, pompoen, sperziebonen, peultjes, sla, spinazie, spruitjes, zeewier, zoete aardappel etc. Gebruik in plaats van sesamzaad, chiazaad, hennepzaad, lijnzaad pompoen- en/of zonnebloempitten.

Maak je poké bowl af met een extra garnering, zoals alfalfa, bosui, koriander, gebakken uitjes, verse rode peper, jalapeños, geraspte kokos, Furikake (Japans seasoning mix), sushigember of zeewiersalade (wakame).

Voeg 1 el (Japanse) mayonaise, 1 el pindakaas of 1 el tahin om de saus een romiger of voller van smaak te maken.


Vergelijkbare recepten