Gratis verzending vanaf €35,00
Toggle Nav

Saoto soep

Saoto soep is een heerlijke, kruidige soep uit de Surinaams-Javaanse keuken. En smaakt van zichzelf al heerlijk maar is ook lekker met witte rijst.

Aziatisch Hoofdgerecht 4 - 4 personen 01:15

Ingrediënten

3 liter water
2 kipkarkassen of kipborsten
2 salamblaadjes
1 ui (in stukjes gesneden)
2 stukjes laos (1 cm)
2 stukjes gember (1 cm)
3 teentjes knoflook
1 takje bladselderij
olie
1/2 kg kipfilet
3 takjes bladselderij, fijngehakt
4 eieren (optioneel), gekookt en gepeld
100 gr taugé
gekookte basmati rijst (optioneel)
ketjap Asin of Manis (optioneel)
1 of meerdere gele Adjuma of Madame Jeanette pepers
2 tenen knoflook
1 tl kentjoer (optioneel)
2 kleine maggiblokjes (optioneel)
(1/2 kopje) ketjap Asin (zout)
(1/2 kopje) ketjap Manis (zoet)

Bereiding

Bereiding Saoto soep: Stap 1 Breng 3 liter water in een grote soeppan aan de kook en voeg daarbij de kipkarkassen, de salamblaadjes, fijngesneden knoflook en ui, de sereh, bouillonblokjes, pimentkorrels, 1 takje bladselderij en de stukken laos toe. Breng de bouillon aan de kook, zet daarna het vuur lager en laat de bouillon 1 uur doorpruttelen. Verwijder af en toe met een schuimspaan de vetlaag en breng de bouillon op smaak met bouillonblokjes.

Stap 2 (optioneel) Pepersaus methode 1 Maal alle ingrediënten, behalve de ketjap in een vijzel of keukenmachine fijn en vermeng dit in een kommetje met de ketjap saus. Pepersaus methode 2 Breng in een steelpannetje een beetje water met 2 maggiblokjes, 2 tenen knoflook, 1 tl kentjoer en peper(s) aan de kook totdat de peper en de knoflook helemaal zacht worden. Laat deze afkoelen en pureer dit met een staafmixer fijn. Giet dit over in een bakje of kom en voeg de ketjap toe. Afhankelijk van je eigen smaak kun je meer ketjap toevoegen. Dit mengsel kun je trouwens daarna nog weken in de koelkast bewaren. Omdat je het zo goed kunt bewaren, kun je hier makkelijk meer van maken. Voeg daarvoor meer Adjuma pepers en ketjap toe.

Stap 3 Maak de kipfilet schoon en kook deze in de bouillon gaar, haal de kip uit de bouillon en laat het goed uitlekken (dep het eventueel droog met een stukje keukenpapier). Bak de kip in een koekenpan met een beetje olie totdat de korst mooi bruin is en lekker knapperig wordt. Laat de kip afkoelen en pluk daarna de kip met je handen in kleine reepjes.

Stap 4 Voeg de helft van de fijngehakte bladselderij toe bij de bouillon en zorg de dat bouillon goed heet is.

Stap 5 Neem een soepkom en leg de geplukte kip, een beetje taugé, 1 ei en 1 of 2 eetlepels saoto mix (friet en vermicelli) toe. Schep hier de hete bouillon overheen totdat alle ingrediënten bedekt zijn en voeg naar smaak de gebakken uitjes en fijngehakte bladselderij toe. Serveer de saoto met gekookte rijst en eventueel met in aparte schaaltjes ketjap en pepersaus.

TIPS & VARIATIES: Als je de bouillon 1 dag van tevoren maakt en een nacht laat staan, wordt de smaak van de saotosoep nog lekkerder. Marineer de kipfilet met verkruimelde maggiblokjes en zet het 30 minuten in de koelkast, voordat je deze meekookt. Kook voor meer smaak 1 tl nootmuskaat en 1 citroengrasstengel mee met de bouillon. Blancheer de taugé door deze even op te koken en gelijk af te gieten. Roer voor een pittige soep bij stap 4, 2 eetlepels pepersaus mee in de soep voordat je deze serveert. Maak zelf de gebakken vermicelli met 1 pakje droge witte vermicelli: Verhit in een wok of ruime pan 1 L plantaardig olie. Bak beetje bij beetje de in stukjes gebroken vermicelli, zodra deze wit wordt haal het met een schuimspaan al roerend de vermicelli uit. Laat het goed uitlekken op een stukje keukenpapier. Herhaal dit totdat je genoeg vermicelli hebt gebakken.


Vergelijkbare recepten