Gratis verzending vanaf €35,00

Tang Yuan kleefrijstballen

Tang Yuan wordt traditioneel op de 15e en laatste dag van de Chinese nieuwjaarsviering geserveerd, wat ook het Lantaarnfestival is. Het is kleefrijstmeel (vergelijkbaar met Japanse mochi). Tang Yuan wordt geserveerd in een zoete bouillon met gember. De balletjes zijn gevuld met alles wat zoet is: rode bonenpasta, lotuspasta, gemalen pinda's met suiker, taro of gemalen zwarte sesamzaadjes. De uitsprak van Tang Yuan klinkt als het Chinese woord voor saamhorigheid. Deze balletjes staan dus voor samenzijn en familie, wat iedereen elkaar ook toewenst in het nieuwe jaar.

Aziatisch Hoofdgerecht 2 - 4 personen 00:30

Ingrediënten

Voor ongeveer 12 ballen
100 ml water (meer of minder)
1-2 el poedersuiker
500 ml water
2 plakjes gember

Bereiding

Meng in een kom de kleefrijstbloem en water (beetje bij beetje) met een vork door elkaar, totdat het deeg kruimelig wordt en het water heeft opgenomen. Roer goed door met je vork, totdat het een deegbal wordt. Kneed dan het deeg voorzichtig met je handen (bestuif deze met wat extra kleefrijstbloem) tot een zacht en niet te kleverig deegbal wordt.

Bestrooi je handen met kleefrijstbloem en rol het deeg voorzichtig tot een lange worst. Snijd het deeg in 12 (of meer) gelijke stukken ter grootte van een kers of een knikker.

Neem 1 stukje deeg in je hand en druk met je vingers het plat, draai en druk het rond tussen je duim en je vingers. Zorg dat de randjes iets dunner zijn dan het midden. Vul het met 1 kleine theelepel rode bonen pasta (of andere vulling). Vouw het deeg om de vulling dicht, werk de naden en openingen voorzichtig weg en maak er weer een mooi glad balletje van. Leg apart op een bord. Herhaal dit met de rest van het deeg en vulling. Bedek het met een stukje huishoudfolie, anders drogen ze uit.

Breng een pan met water, rock sugar, en gember aan de kook. Doe de dumplings in kokend water. Breng het opnieuw aan de kook en laat het 5 minuten koken totdat de balletjes naar boven drijven.

Schep de dumplings uit het water, verdeel ze gelijkmatig over de kommetjes, serveer ze warm of lauw met het zoete kookvocht.

TIPS & VARIATIES - Serveer het met extra topping: gehakte nootjes, sesamzaadjes, osmanthusbloesem of andere eetbare bloemetjes.

- Vervang de rode bonen pasta met lotuspasta, zwarte sesampasta, fijngehakte noten met bruine suiker of maak hartige versie: gekruid gehakt (vlees of groenten) met een hartig bouillon.


Vergelijkbare recepten