Thaise groene curry - Kaeng Khiao Wan
De naam "groene" curry is afgeleid van de kleur van het gerecht, die afkomstig is van groene pepers. De "zoete" in de Thaise naam (“wan” betekent zoet) verwijst naar de specifieke kleur groen zelf en niet naar de smaak van de curry. Omdat dit een Thaise curry is op basis van kokosmelk en verse groene pepers, is de kleur romig zachtgroen of, zoals deze kleur in het Thais wordt genoemd, "zoetgroen". De curry is niet zoeter dan andere Thaise curries, maar hoewel de pittigheid kan variëren, smaakt de groene curry iets pittiger dan de mildere gele of rode curries.
Ingrediënten
Bereiding
Snijd de babymaïs in grove stukken en de eend in plakjes. Pluk de blaadjes van de Thaise basilicum en leg apart.
Verhit de olie in een pan of wok en fruit hierin de currypasta totdat het lekker begint te geuren. Voeg de eend toe, bak deze mee en schep om. Voeg de sereh en de helft van de kokosmelk en water toe. Roer goed door en breng aan de kook.
Zet het vuur lager en voeg alle groenten, de rest van de kokosmelk en de pepertjes toe. Voeg nu de basilicumblaadjes toe als je de smaak goed in wil laten trekken. Je kunt voor een mildere smaak de blaadjes ook op het laatst gebruiken als garnering. Laat de curry 6 minuten op zacht vuur pruttelen.
Als er olie boven komt drijven is je curry klaar! De curry mag vrij vloeibaar zijn. Vind je de curry te dik of te pittig, voeg dan wat water of extra kokosmelk toe. Breng op smaak met vissaus en suiker. Serveer met jasmijnrijst of rijstnoedels.
TIPS & VARIATIES: Gebruik rundvlees, kip, of garnalen in plaats van eend. Dit gerecht is ook zonder vlees zéér smakelijk. Gebruik Thaise baby aubergines in plaats van sperziebonen, wortel, aardappel, (kastanje) champignons. Voeg minder of meer rode pepers toe om de curry minder of juist extra pittig te maken.