Thaise Laab
Laab is een populair Thais gerecht met een verfrissende en smaakvolle combinatie van limoensap, chilivlokken, vissaus en verse kruiden. Een zinderende mix van fris, zoet, zuur en pittig, wat je zelf perfect in balans kan brengen. Thaise laab (wat hakken betekent) wordt in Thailand meestal gemaakt met gehakt van varkensvlees (laab moo), maar dit kan je vervangen met bijvoorbeeld kip- of rundergehakt.
Ingrediënten
Bereiding
Was de slablaadjes, schud het water af en laat het in een vergiet goed uitlekken.
Neem een droge pan en bak hierin op laag vuur de kleefrijst totdat deze mooi goudbruin wordt. Laat het afkoelen en vijzel het fijn (of gebruik een keukenmachine). Voeg de gemalen rijst toe bij stap 4.
Snijd de sjalotten in kleine ringen. Snijd de bosui in fijne ringen en hak de koriander en verse munt fijn. Snijd de rode peper in fijne ringen en/of dunne reepjes (verwijder eventueel de zaadlijsten).
Verhit het water in een pan op middelhoog vuur. Voeg het kipgehakt toe, zodra het water kookt. Roer af en toe en bak totdat het gaar is. Zet het vuur uit. Breng het op smaak met vissaus, limoensap en chilivlokken. Voeg de gemalen rijst en de sjalotten toe. Vermeng dit geheel goed door elkaar. Voeg de verse kruiden toe (houd een beetje apart voor de garnering) en meng alles goed door elkaar.
Proef of het naar smaak is en voeg indien nodig meer vissaus, limoensap en/of chilivlokken toe. Schep het met of in de slablaadjes en garneer het naar wens.
Serveer het in slablaadjes of met een kom geurige Thaise jasmijnrijst. Kin hai aroy na! - Eet smakelijk!