Gratis verzending vanaf €35,00
Toggle Nav

Thaise loempia

Je kunt ze natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar het is helemaal niet moeilijk om zelf Thaise loempia’s te maken. En het is nog een leuke activiteit om te doen ook. Hieronder lees je het recept voor Thaise loempia:

Aziatisch Hoofdgerecht 4 - 10 personen 00:25

Ingrediënten

Loempiavellen, ontdooid
200gr kippenborst of 1 stuk tofu, in dunne reepjes gesneden
½ ~ 1 Chinese kool of spitskool, julienne gesneden
1 ui, julienne gesneden
1 peen, julienne gesneden
2 lente ui, in ringen gesneden
2 kopjes taugé
1 rode chilipeper, fijngesneden (optioneel)
knoflook, geperst
gember, geraspt
1 eetlepel limoensap
½ theelepel suiker
zout
bloem en water (2:1) of 1 ei

Bereiding

Stap 1 Snij het vlees of tofu in blokjes en marineer deze met 1,5 el sojasaus. Zet deze apart.

Stap 2 Was alle groente en snij deze in ringen of julienne. Zorg dat de groenten goed droog blijven.

Stap 3 Verhit de olie in een wok of koekenpan op middelhoog vuur en voeg de knoflook, gember, lente ui (en chilipeper) toe. Roerbak deze gedurende 1 minuut. Voeg de gemarineerde kip of tofu toe en roerbak deze ongeveer 3 of 4 minuten. Als de kip bijna gaar is, voeg dan de wortel en kool toe. Breng het op smaak met 1,5 el lichte sojasaus, (de vissaus), limoensap, suiker en witte peper. Roerbak nog 2 minuten. Let op dat de groenten niet te zacht worden, maar hun knapperigheid behouden. Haal de wok van het vuur en meng de taugé door het mengsel. Proef of het goed op smaak is. Voeg nog 1 eetlepel soja-, vissaus of zout toe als het niet zout en/of smaakvol genoeg is. Als het te zout is, voeg dan een scheutje limoensap toe. Laat de vulling iets afkoelen.

Stap 4 Maak een mengsel van bloem en water of kluts een eitje (gebruik alleen het eiwit), voor het dichtplakken van de loempiarollen.

Stap 5 Leg een loempiavel schuin voor je op een droog oppervlak. Leg wat vulling net onder het midden; houd links en rechts een paar cm ruimte over. Vouw de onderste punt over de vulling heen en druk de vulling wat steviger in vorm. Vouw de linker- en rechterpunt naar binnen en rol het geheel daarna strak op. Plak de laatste punt vast met het bloemmengsel of het eiwit. Ga door met rollen totdat je geen vulling of geen loempiavellen meer over hebt.

Stap 6 Frituur de loempia’s in olie van 180°C totdat ze goudbruin worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer met een pikante saus.

TIPS & VARIATIES Vervang het kippenvlees door varkensgehakt of grof gesneden garnalen. Vervang het vlees/tofu door andere stevige groenten of door geweekte vermicelli. Gebruik 4 geweekte gedroogde shiitake paddenstoelen of judasoortjes/boomoren (geweekt en in kleine stukjes gesneden). Voor andere pittigheid: vervang de rode chilipeper met 1 tl (naar smaak minder of meer) cayennepeper.


Vergelijkbare recepten