Gratis verzending vanaf €35,00

Thee-gerookte zalm

Thuis zalm roken met groene thee - dat klinkt ingewikkeld, maar is heel gemakkelijk. Het resultaat is indrukwekkend: de zalm krijgt een intense, dieprokerige smaak. Wie het puur wil houden, serveert de zalm met alleen een drupje limoen op een crackertje. Een beetje granaatappelmayonaise maakt het hapje extra feestelijk. Heerlijk bij een aperitief van roze mousserende wijn! - Irene de Vette, food writer en sommelier, irenedevette.nl

Aziatisch Hoofdgerecht 4 - 0 personen 02:10

Ingrediënten

170-200 gram Zalmfilet zonder huid
1 el zout
1 el kristalsuiker + extra 1 el suiker
1/2 granaatappel, pitjes uit vruchte gehaald
1 el granaatappelsiroop (ekşisi)
1 el crème fraîche
1 limoen
plastic huishoudfolie en aluminiumfolie

Bereiding

Meng 1 el zout met 1 el suiker en wrijf de zalmfilet er aan alle zijden mee in. Verpak de vis luchtdicht in plasticfolie en leg hem minimaal 2 uur in de koelkast.

Bekleed de bodem van een wok of hapjespan met aluminiumfolie, krul de randjes iets om. Meng ongeveer 15 gram suiker met 15 gram rijst en 15 gram groene thee (de hoeveelheden luisteren niet zo nauw, zolang je ongeveer gelijke verhoudingen gebruikt). Strooi dit mengsel op de folie en verdeel gelijkmatig.

Doe een deksel op de pan en zet het vuur middelhoog aan. Het duurt even voordat er rook ontstaat. Leg twee weggooi-chopsticks op de bodem, bovenop het theemengsel. (Zorg voor voldoende ventilatie!)

Haal de zalm uit de folie, spoel hem af onder de kraan en dep goed droog met keukenpapier. Leg de zalm op een vuurvast schaaltje of stoommandje.

Laat, met de deksel op de pan, de zalm ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes roken totdat de zalm een licht goudbruine gloed heeft.

Haal de vis uit het schaaltje en laat iets rusten voor je er dunne plakjes van snijdt.

Maak de granaatappelmayonaise. Maal twee eetlepels granaatappelpitjes fijn in de vijzel (of keukenmachine) en meng met nar ekşisi, mayonaise en crème fraîche.

Neem een crackertje, leg er een klein blaadje sla op, een beetje granaatappelmayonaise en een plakje zalm. Besprenkel met een kneepje limoen en maak af met wat granaatappelpitjes.

TIP: Gooi het theemengsel niet weg! De ‘losse’ (niet-gekaramelliseerde) blaadjes zijn heerlijk om nog thee van te zetten. Je eigen Genmaicha!


Vergelijkbare recepten