Tom Kha soep
Deze beroemde Thaise Tom Kha soep is heerlijk vol van smaak door het gebruik van de diverse specerijen. Zowel als maaltijdsoep (in combinatie met rijstnoedels) als voor tussendoor is Tom Kai altijd een goed idee.
Ingrediënten
Bereiding
Stap 1 Poets met keukenpapier de paddenstoelen schoon en snij deze in stukjes of reepjes. Snijd ook de kip in stukken en marineer deze met een beetje zout. Snijd het onderste (zachtere) deel van de citroengras af, kneus dit eerst voor meer smaak en hak daarna fijn. Snij de hardere bovenste stengels in stukken van 10 cm. Snijd de limoen doormidden, bewaar de ene helft om sap te persen en snijd de andere helft in 4 partjes voor garnering.
Stap 2 Verwarm de olie in een grote soeppan of wok en bak hierin de kip totdat de buitenkant licht bruin wordt (de kip hoeft niet gaar te worden). Voeg daarna de paddenstoelen toe en bak deze totdat ze zachter worden. Zet dan het vuur wat lager.
Stap3 Voeg het gehakte onderste deel van het citroengras, de geraspte laos, limoenblaadjes en de pepers toe. Bak deze kort mee met de kip en de paddenstoelen.
Stap 4 Giet nu de kippenbouillon en de kokosmelk erbij. Breng daarna de soep op smaak met bruine suiker. Laat de soep 10 minuten op laag vuur sudderen om de smaken goed te laten vermengen. Zet het vuur zachter en voeg als laatst de limoensap en vissaus toe. Let op dat de soep niet meer doorkookt.
Stap 5 Zet het vuur uit en proef nu de soep en pas toe naar eigen smaak: Niet zout genoeg - voeg meer vissaus toe. Soep is te zuur - voeg een beetje meer bruine suiker toe. Soep is te pittig - voeg meer kokosmelk toe. Vind je het niet pittig genoeg - voeg meer chilipepers toe.
Stap 6 Giet de soep in soepkommen en garneer het met de resterende koriander, Thaise basilicum, een partje limoen en eventueel extra chilipepers.
TIPS & VARIATIES Voeg voor extra smaak een in ringen gesneden bosui bij stap 3 en gebruik deze ook als garnering. Voeg meer of andere groenten toe, zoals gesneden rode paprika, babymais, Thaise aubergines (eier-aubergine). Serveer brede rijstnoedels in de Tom Kai als hoofdgerecht. Maak het een vegetarisch gerecht door de kip te vervangen met meer champignons, groenten en groentebouillon te gebruiken. Gebruik garnalen in plaats van kip, bak deze eerst en haal ze uit de pan om ze later in de soep toe te voegen, anders kook je de garnalen te ver door. Voeg 100 g santen toe voor een extra vollere en smeuïge soep.