Gratis verzending vanaf €35,00

Vietnamese loempia’s (Goi cuon)

Deze Vietnamese loempia’s zijn een makkelijk en gezond gerecht als bijgerecht of als hoofdgerecht. Deze loempia’s worden niet gefrituurd, maar gerold in gewelde rijstvellen. Doordat de rijstvellen licht transparant zijn, is de kleurrijke inhoud goed te zien.

Aziatisch Hoofdgerecht 2 - 4 personen 00:15

Ingrediënten

paar stengels verse munt
stukje komkommer in dunne reepjes
1 wortel, geschild en in dunne reepjes
5 slablaadjes
handvol taugé
20 garnalen, geblancheerd
250gr schouderham (of ander vlees) optioneel
5 stengels knoflookbieslook = Chinese bieslook (optioneel)
3 el pindakaas

Bereiding

Stap 1 Blanceer de garnalen in een pannetje met kokend water (met een snufje zout) tot ze roze worden en laat deze afkoelen. Kook in hetzelfde water het vlees en kook deze in 10 minuten op middelhoog vuur gaar en laat deze ook goed afkoelen. Snij ondertussen de garnalen door het midden en leg apart. Snij het afgekoelde vlees ook in stukjes, leg deze ook apart.

Stap 2 Was en snij de komkommer en wortel in dunne reepjes. Was de slablaadjes en laat deze goed uitlekken. Pluk de muntblaadjes en zet alles apart weg.

Stap 3 Meng voor een dipsaus de drie sauzen bij elkaar, voeg eventueel een beetje water en suiker naar wens toe. Of maak een authentieke saus door gehakte of geperste knoflook in een kleine pan met olie lichtjes aan te fruiten (zorg dat je deze niet laat verbranden). Schenk hier het water bij, voeg de andere ingrediënten toe en roer alles goed door elkaar op zacht vuur. Als alles goed is opgelost en de saus mooi egaal is, zet je het vuur uit. Giet de saus in een kommetje. Je kunt het sausje garneren met gehakte pinda’s en/of andere verse kruiden, zoals bosui of koriander.

Stap 4 Neem een groot plat bord en schenk hier tot 1 cm van de rand koud water in. Leg een rijstvel in het water en keer deze om, zodat de andere zijde ook nat wordt. Je kunt ook lauw water in een grote kom gebruiken. Laat het overtollige water uitlekken en leg het rijstvel neer op een ander bord of een platte ondergrond.

Stap 6 De volgorde is belangrijk voor mooie lenterolletjes, die er allemaal hetzelfde uit zullen zien: Leg eerst 1 of 2 slablaadjes (zonder de harde stukken) in het midden van het rijstvelletje, leg vervolgens daarop een bergje mihoen en de muntblaadjes. Leg hier wat komkommer en wortel op. Dit is je eerste basisrij. Leg daarnaast als tweede rij het varkensvlees op en als laatst daarnaast 2 of 3 halve garnalen met de buitenkant naar beneden. (Van onder naar boven ligt nu een bergje basis, daarboven varkensvlees en als bovenste rij garnalen) Laat de randen vrij zodat je de vellen goed dicht kunt rollen Vouw de onderste kant van het rijstvel over de lengte van de vulling en rol de rollen stevig op, duw alles voorzichtig compact samen en rol strak verder. Vouw de 2 zijkanten in als een loempia en voeg een streng knoflookbieslook toe voordat je het einde bereikt en sluit je het goed af. Herhaal dit proces met de rest van de rijstvellen en ingrediënten. Zorg dat de garnalen zo mooi mogelijk door het rijstpapier zichtbaar worden. Serveer de lenterollen met de dipsaus die je eerder hebt gemaakt.

TIPS & VARIATIES Leg alle ingrediënten in verschillende kommen/bordjes op je eettafel en nodig je vrienden/gasten uit om dit gerecht a la minuut heel gezellig samen aan tafel te maken en te eten. Dit gerecht is ook geschikt voor veganisten, door de garnalen/vlees te vervangen met gebakken tofureepjes, gebakken champignons en andere groenten.

Saus snel: 3 el Hoisin saus 3 el pindakaas 1 el chili garlic saus Water en suiker

Saus uitgebreid: 2 el plantaardig olie 2 teentjes knoflook 100 ml water 1 el suiker 3 el hoisin saus 3 el pindakaas 1 el Chili garlic saus Gehakte geroosterde pinda’s (optioneel)


Vergelijkbare recepten