Chap Choi
Door de groenten in de Chap Choi te wokken op hoog vuur, blijven de vitamines en andere voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden. Daarnaast houden de groenten nog een lekkere bite.
Ingrediënten
Bereiding
Stap 1 Fruit de knoflook heel licht aan en voeg vervolgens de groente toe die het langste kooktijd nodig heeft. In dit geval bijvoorbeeld eerst de okra’s, tenzij je van iets hardere okra’s houdt.
Stap 2 Zodra de okra’s iets donkerder van kleur worden, voeg je de volgende groente toe. De volgorde mag je helemaal naar je eigen smaak bepalen. Bijvoorbeeld daarna sugarsnaps, mini asperges, eerst de steeltjes van de Shanghai Pak Choi en als laatst de blaadjes ervan. Schep de groente af en toe om.
Stap 3 Maak het gerecht op smaak met zout, suiker en lichte sojasaus. Je kungt eventueel de saus aandikken met een papje van maïzena en water. Maak het gerecht af met een paar druppeltjes 100% pure sesamolie.
TIPS & VARIATIES Voor extra smaak: wok als eerste ingrediënt een gesnipperd ui, voordat je de knoflook aanfruit. Bij het wokken van groenten is af en toe husselen voldoende; als je de hele tijd roert komt er juist meer vocht vrij. Alleen bij professioneel (groot) wokvuur moet het geheel de hele tijd in beweging zijn. Variaties voor een 1 pansgerecht: wok ook vlees, vis of schaal-/schelpdieren mee, door deze eerst te wokken en daarna apart te zetten terwijl je de andere ingrediënten wokt. Wok de groenten zoals hierboven omschreven staat en voeg daarna weer het vlees, de vis of schaal-/schelpdieren op het eind erbij of serveer ze boven de gewokte groenten. Andere geschikte groentesoorten zijn: Chinese groenten: Chinese kool, Kai Lan, Choi Sam, Pak Choi, Shanghai Pak Choi, Kai Choi, Am Choi, Ong Choi, Tong Ho witte, Chinese aubergine, water bamboe, waterkastanje, bittermeloen, vleugelkomkommer, waspompoen, labusian, rettich, knolraap. Andere groenten, o.a.: Spitskool, wortel, peen, ui, sla, broccoli, bloemkool, bleekselderij, paprika, komkommer, peulen, erwtenscheuten, sugar snaps, asperges, taugé, champignons bamboeplakjes uit blik, babymais. Mocht je taugé gebruiken, voeg deze dan altijd als laatste toe, door deze voorzichtig door de rest van de gewokte groente te scheppen, zodat het nog lekker knapperig blijft.