Chinese Jiaozi Dumplings
Chinese Jiaozi dumplings worden volgens Chinese traditie met Chinees nieuwjaar gegeten, maar ze er zijn ook voor elk moment van de dag. Als ontbijt, lunch, avondeten, als voor-, bij- of hoofgerecht of als snack bij de borrel of een feestje. Je kan dumplings koken, bakken, stomen en frituren. Koken is het snelst en gezondst, maar bakken is ook ontzettend lekker. Dumplings smaken het beste met een zelfgemaakte dumplingsaus, maar ook erg lekker met andere sauzen, zoals witte of rode (rijst-)azijn met gember, chilisaus of pittige Chinese chili-olie.
Ingrediënten
Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de saus in een kommetje door elkaar en zet apart.
Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar in een kom. En leg een half kommetje water klaar.
Neem een dumplingvel in je hand en bevochtig de rand van het vel met je vinger. Plaats een theelepel vulling in het midden van een dumplingvel. Vouw de dumplings dicht tot een halve maan en maak mooie gelijke plooiranden. Druk de randen goed aan, zodat de dumpling goed dicht blijft. Leg de dumpling op een bord of dienblad. Herhaal deze stappen met alle dumplingvellen (ongeveer 25 stuks).
Koken: Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg de dumplings voorzichtig aan het water toe en laat de dumplings koken. Zodra de dumplings drijven, voeg je een kopje koud water toe. Breng de dumplings nogmaals aan de kook. Schep de dumplings over in een kom en serveer direct.
Bakken: Verhit wat olie in een pan met een anti-aanbaklaag. Smeer met 1 dumpling de olie goed uit over de pan. Leg zoveel mogelijk dumplings in de pan. Bak ze aan één kant goudbruin op middelhoog vuur. Schenk een kopje koud water in de pan en doe direct een deksel erop. Laat de dumplings minimaal 2 minuten gaar stomen. Haal de deksel eraf en laat al het water verdampen. Bak de dumplings daarna krokant en serveer direct.
VARIATIE: Vervang het gehakt met fijngesneden stevige groenten, roerei, tofu en/of champignons of shiitake