Gado Gado
Gado-gado is een traditioneel gerecht dat representatief is voor Indonesië, bestaande uit een kleurrijke verzameling verse, geblancheerde groenten die royaal worden overgoten met een zoete en pittige pindasaus (bumbu gado-gado), wat het doet lijken op een salade. De naam "gado-gado" betekent "om te mengen" of "om te verzamelen" in het Indonesisch, wat de aard van het gerecht weerspiegelt: het prachtig rangschikken van verschillende ingrediënten op één bord, waardoor het zowel een rijke smaak als een visueel genot biedt voor degenen die ervan genieten.
Ingrediënten
Bereiding
Bereid de Saus: Rooster de pinda's lichtjes verder en hak ze fijn. Maak een pasta van knoflook, pepers en gember. Fruit de ingrediënten in een klein pannetje, voeg geleidelijk water toe om het goed te mengen. Voeg palmsuiker, zout, kecap manis en tamarinde toe. Laat 15 minuten sudderen tot de saus dikker wordt.
Bereid de Groenten: Snijd de aardappelen in hapklare stukken en kook ze (ongeveer 10 minuten). Blancheer de taugé kort (1 minuut). Snijd de kool in gewenste grootte (fijn of grof) en blancheer kort (1-2 minuten). Week alle gekookte groenten in ijswater en laat ze uitlekken. Snijd de komkommer in dunne plakjes of blokjes. Snijd de sla in hapklare stukken.
Serveren: Schik alle groenten, tofu/tempeh mooi op een bord of meerdere borden. Snijd de eieren in parten en leg de ze er stijlvol bij de groenten. Besprenkel alles royaal met de pindasaus (of serveer de pindasaus apart) Garneer met gebakken uitjes en serveer de kroepoek/cassave chips ernaast.
Alternatieven: Voor veganisten: Laat de eieren weg en verhoog de hoeveelheid tofu en/of tempeh Vervang palmsuiker met bruine suiker