Gratis verzending vanaf €35,00
Toggle Nav

Kung Pao Kai

Dit gerecht kom je in heel China tegen, maar voornamelijk op de menukaarten van Chinese restaurants buiten het land. De Sichuan (of Szechuan) variant is de pittigste. Je kan dit gerecht ook zonder vlees maken, wat zéér smakelijk is. Vervang het vlees dan met tofu of groenten. Leuk feitje: dit recept van Wah Nam Hong staat in de 1e druk van het kookboek Spicy - De West-Kruiskade kookt.

Aziatisch Hoofdgerecht 2 - 3 personen 00:15

Ingrediënten

400 g kippendijfilet
1 rode paprika
1 ui
1 handje ongezouten cashewnoten
1 bosui, in ringen gesneden

Bereiding

Dit gerecht kom je in heel China tegen, maar voornamelijk op de menukaarten van Chinese restaurants buiten het land. De Sichuan (of Szechuan) variant is de pittigste. Hierbij worden er verschillende pepers, maar voornamelijk ook de Sichuan pepers gebruikt. Sichuan peper lijkt op peper, maar de smaak wordt gekenmerkt door een citrusachtige smaak, die ook een vreemd, verlammend effect op de tong heeft. Omdat niet iedereen dit even lekker vindt, serveren de meeste restaurants het zonder de Sichuan peper. De belangrijkste onderdelen van dit gerecht zijn de sauzen: oestersaus (een zilte saus), Hoisin saus (een zoete saus) en Chili Bean saus (bijzondere saus gemaakt van gefermenteerde sojabonen en chilipepers.) De combinatie van deze drie sauzen geeft dit gerecht de bijzonder lekkere smaak.

Snijd de kip in blokjes, marineer het met oestersaus en zet apart.

Snijd de paprika en de ui Chinoise = in ruitjes (snijd het eerst in dikke repen en snijd het schuine stukjes).

Verhit olie in een wok op middelhoog vuur en bak hierin de kipblokjes. Als de buitenkant van de kipblokjes dichtgeschroeid is, voeg je knoflook (en chilipepers) toe. Roer goed door.

Voeg de paprika, ui, Hoisin en Chili Bean saus toe (zie tips) en roerbak deze ongeveer 3 minuten. Laat het even sudderen en roer het door.

Schep de kip uit de wok in een schaal of kom. Garneer het met de cashewnoten en bosuitjes. Serveer de kung pao kai met jasmijnrijst.

TIPS: Gebruik voor een zoete variant: 2 el Hoisin en 1 el Chili Bean saus. Gebruik voor een pittiger variant 1 el Hoisin en 2 el Chili Bean saus. Bij het wokken van het vlees is af en toe husselen voldoende; als je te veel roert, kan er veel vocht vrijkomen.

VARIATIES: - Voor extra smaak: voeg chilipepers en/of Sichuan pepers toe bij stap 4 - Gebruik i.p.v. kip, garnalen, rundvlees, gebakken tofu of groenten, zoals courgette, broccoli, bloemkool, koolrabi, spitskool, spruitjes of sperziebonen - Voor extra bite: blokjes bleekselderij - Gebruik pinda’s i.p.v. cashewnoten


Vergelijkbare recepten