Gratis verzending vanaf €35,00
Toggle Nav

Miso soep

Miso soep is een bekende Japanse soep dat gemaakt wordt met dashi bouillon en miso pasta. De dashi is een combinatie van gedroogde, gefermenteerde tonijn (bonitovlokken) en kombu (gedroogd zeewier). Je kunt deze zelf maken of kant-en-klaar kopen in de winkel. Miso soep wordt vaak als voorgerecht of als onderdeel van de warme geserveerd.

Aziatisch Hoofdgerecht 2 - 2 personen 00:15

Ingrediënten

2 kopjes water (iets minder dan ½ liter)
1/2 kopje of 6 gram gedroogde katsuobushi bonitovlokken
1/2 blok Japanse zijden/silken tofu of normale stevige tofu
1 tot 2 lente-uitjes

Bereiding

Voor zelfgemaakte dashi bouillon: 2 kopjes water (iets minder dan ½ liter) 1 stuk kombu (gedroogde bruinwier) van ongeveer 6 cm 1/2 kopje of 6 gram gedroogde katsuobushi bonitovlokken

Voor een snelle bouillon: 1/2 zakje van 5 gram / 2,5 gram Shimaya Dashino Moto en 2 kopjes water

Voor de miso soep: 1/2 blok Japanse zijden/silken tofu of normale stevige tofu 1 tot 2 lente-uitjes 2 eetlepels rode (of witte) miso pasta (gefermenteerde sojabonenpasta) 1 eetlepel gedroogde wakame zeewier (of 1 blaadje nori in reepjes gesneden)

Voor een snelle miso variant: sla stappen 1 t/m 4 over en maak een dashi bouillon van 1/2 zakje van 5 gram Shimaya Dashino Moto en 2 koppen water.

Stap 1 Veeg de kombu schoon met keukenpapier. Breng de kombu en 2 kopjes water in een soeppan op middelhoog vuur aan de kook. Als water net begint te koken, verwijder dan de kombu. Als je deze laat meekoken krijgt de bouillon een te bittere smaak.

Stap 2 Breng het kombu water aan de kook. Voeg de katsuobushi bonito vlokken allemaal tegelijk erbij en kook deze 1 minuut op zacht vuur mee. Zet het vuur uit en laat het 6 minuten rusten.

Stap3 Snij in de tussentijd de tofu in kleine gelijke blokjes van ongeveer 1,5 cm. Week de gedroogde wakame in water tot hij is uitgezet en soepel is geworden. Laat het uitlekken en gooi het water weg. Snij de bosui in fijne ringetjes en zet deze apart.

Stap 4 Zeef vervolgens de bouillon met de bonito vlokken en kook in de bouillon de tofu, de wakame zeewier en de eventuele groenten totdat het geheel kookt. Zet dan het vuur uit.

Stap 5 – 2 manieren: Manier 1: Plaats 2 eetlepels miso pasta in een kom, voeg een beetje heet water of dashi bouillon toe en klop dit met een garde tot een gladde massa. Voeg de miso toe aan de dashi bouillon in de pan en roer deze goed door. Manier 2: Plaats 2 eetlepels miso pasta in een kleine zeef en leg de zeef in de dashi bouillon in de pan. Druk voorzichtig met een lepel de pasta in de soep, verwijder de zeef en roep de miso voorzichtig door de soep. Beide methoden zorgen ervoor dat de soep niet klontert. Je mag de soep weer opwarmen, maar kijk uit dat de soep niet meer kookt. Bij hoge verhitting verliest de miso de mooie volle smaak en de belangrijke gezonde voedingswaarden van deze soep.

Stap 6 Proef en voeg desgewenst meer miso of water toe. Strooi de bosui over de soep en serveer de soep warm.

TIPS & VARIATIES Kook een stukjes gesneden daikon (rettichwortel mee) in de bouillon bij stap 4, totdat deze iets zachter wordt. Gebruik andere stevige groenten en/of geweekte gedroogde shiitake champignons, deze kan je in stukjes of in reepjes snijden en meekoken bij stap 4. Vegetarische versie: vervang de dashi bouillon met iets meer miso pasta en 2 kopjes extra water of vervang de dashi bouillon met een plantaardige bouillon. Serveer de miso soep als voorgerecht, lunchgerecht of samen met andere gerechten.


Vergelijkbare recepten